Met een haartransplantatie zorgen artsen ervoor dat hun patiënten weer kunnen genieten van een volle bos met haar. De wereld van haartransplantaties is groot en er is veel (verschillende) informatie over te vinden; voornamelijk online.
Tegengaan van haarverlies met een haartransplantatie
De belangrijkste reden voor een haartransplantatie is het tegengaan van haarverlies. De ‘gezonde’ haren uit het donorgebied worden naar de kale(nde) delen van het transplantatiegebied verplaatst. Die groeien daar weer vast en zo genieten veel mensen relatief snel weer van een volle bos met haar. Over het algemeen biedt een haartransplantatie uitkomst bij:
- (Beginnende) kaalheid
- Terugtrekkende/teruggetrokken haarlijn
- Dunner wordend haar
- Dunner wordende kruin
Haartransplantatie: FUE vs. FUT techniek
FUT haartransplantatie
Bij deze haartransplantatietechniek snijdt de arts kleine reepjes hoofdhuid (met haarzakjes) uit het donorgebied. Haartechnici verwijderen voorzichtig alle gezonde grafts uit deze huidreepjes en maken ze klaar voor de transplantatie.
FUE haartransplantatie
Bij de FUE haartransplantatie worden de grafts één voor één met een minuscule naald uit het donorgebied gehaald. Ze worden op eenzelfde manier voorbereid op de transplantatie. Het grote voordeel van deze techniek is dat er geen reepjes huid worden weggenomen.
Contra indicaties bij haartransplantatie
Er zijn enkele situaties waarin een haartransplantatie vanwege medische redenen wordt afgeraden. Dat noemen we een contra indicatie. De contra indicaties bij een haartransplantatie zijn:
- Slecht donorgebied
- Gevoeligheid voor keloïde littekenvorming
- Psoriasis
- (Instabiele) vitiligo
- Actieve infectie van de hoofdhuid
- Alopecia areata
- Hypertensie
- Diabetes*
*mogelijk wordt u als diabetespatiënt om aanvullende onderzoeksresultaten gevraagd.
Een haartransplantatie kan mogelijk niet plaatsvinden bij mensen met kroeshaar. Het is altijd een goed idee om in gesprek te gaan met de kliniek zelf om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn.
Veelgestelde vragen over een haartransplantatie
Is een haartransplantatie permanent?
Een haartransplantatie hoeft u vaak niet te herhalen; in ieder geval niet op dezelfde plek. Dat komt doordat de haarzakjes uit het donorgebied ongevoelig zijn voor het hormoon testosteron. De haren in het transplantatiegebied (die dus wel gevoelig zijn voor dit hormoon) kunnen mettertijd nog wel uitvallen. Bij een professionele haartransplantatiekliniek adviseren ze u hier goed over.
Doet een haartransplantatie pijn?
Nee, de behandeling zelf wordt altijd onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Dat heeft als grootste voordeel dat u bij bewustzijn blijft en dus aan het einde van de behandeldag onder begeleiding naar huis mag. Nadat de verdoving is uitgewerkt, zwelt de huid mogelijk wat op. Hiervoor wordt doorgaans een coolpack meegegeven. Eventuele napijn kunt u behandelen met een paracetamol.
Hoelang duurt een haartransplantatie?
Een haartransplantatie duurt doorgaans 1 tot 2 dagen.
Welke haartransplantatie is geschikt voor mijn haaruitval?
Geen enkele kliniek kan voorafgaand aan een consult vertellen wat voor soort haartransplantatie (en in welke mate) geschikt is voor uw haaruitval. Doe daarom goed onderzoek en vraag vooral een consult aan als u meer duidelijkheid wilt.
Hou ik littekens over aan een haartransplantatie?
Aan een FUE haartransplantatie houdt u nooit littekens over. Bij de FUT techniek mogelijk wat kleine littekens, maar die vallen vaak weg in uw nieuwe bos haar.
Wat kost een haartransplantatie?
De tarieven voor een haartransplantatie verschillen enorm, maar normaliter zien we tarieven van € 3000,- tot € 10.000,-. Dit is natuurlijk afhankelijk van de kliniek en van de soort haartransplantatie.